Never work alone

Mă număr printre persoanele care preferă să lucreze singure. Mi-am petrecut cea mai mare parte din viață fiind convinsă (și simțindu-mă cumva ca un martir din cauza asta) că e mai rapid sa faci tu lucrurile, decât să încerci să explici cuiva ce vrei. Asta m-a făcut să îmi petrec o mare parte din vârsta adultă prea ocupată să fac eu tot ce nu puteam delega altora ca să fac o treabă cu adevărat bună în aproape orice domeniu. Am descoperit recent că se poate și altfel.

Mi-am găsit de curând online un grup de oameni de la care învăț, ascultându-i, imitându-i, interacționând și jucându-mă cu ei, mai mult decât am învățat în mod organizat în toata viața mea de adult. Sunt profesioniști în domenii mai mult sau mai puțin conectate cu învățarea, pentru copii dar mai ales pentru adulți, și sunt extraordinar de generoși cu timpul și cu experiența lor. Și unul dintre lucrurile pe care le spun, de câte ori vine vorba de vreun proiect, de vreo acțiune, de orice formă de muncă, este: „Never work alone!”

Unii dintre ei au o experiență profesională de peste 30 de ani, alții sunt bine cunoscuți și foarte bine plătiți, alții au scris cărți și au format generații de profesioniști asemeni lor. Alții sunt începători, sau în formare, sau, ca mine, în mijlocul unei schimbări de carieră. Și în întâlnirile virtuale pe care le au, oamenii ăștia se ocupă în primul rând de nou veniți, de cei care abia au găsit drumul spre platforma de conectare, îi tratează ca pe niște oaspeți dragi și, mai mult, ca pe niște resurse valoroase de idei, de experiențe, de perspective. Orice nou venit contribuie la o diversitate și mai mare a grupului și îl face astfel mai valoros. Asta nu înseamnă că orice nou venit (sau orice membru vechi, daca e cazul) poate spune sau face orice lucru care contravine regulilor de bază ale grupului: primește orice idee ca pe un cadou, construiește pe ceea ce ți s-a oferit, grupul e mai important decât individul și fiecare dintre membri lui e preocupa în primul rând să-i facă pe ceilalți să „dea bine”. Și nici nu înseamnă că orice părere e validată, ci doar că a avea o părere și a o exprima este încurajat, iar discuțiile de pe poziții diferite, atunci când sunt făcute cu deschidere, curiozitate și dorința de a construi împreună, îmbogățesc pe toată lumea.

În timp ce scriu îmi dau seama că mentalitatea asta e perfectă și în viață, în general, dar îmi dau seama că ea funcționează doar în cazul în care majoritatea știe regula asta și o respectă. Într-un grup în care oamenii nu au încredere unul în celălalt și în care își caută reciproc greșelile și scăpările, un individ generos, care consideră că orice părere diferită de a sa e un cadou, e fie eliminat, fie redus la tăcere.

Și da, nu o să pot schimba atitudinea societății din care fac parte, sau a grupului social în care mă regăsesc cel mai des. Nu pot nici măcar să sper că voi putea schimba abordarea prietenilor mei apropiați care, oricât de buni și generoși ar fi, atunci când lucrurile cele mai dragi lor sunt amenințate, se transformă în luptători gata să desființeze, să distrugă pe oricine le stă în cale. Ce spun eu? Nu pot să sper că voi putea să mă schimb pe mine astfel încât să pot să iau tot ce oferă cei din jur ca pe un cadou care face lumea mea mai colorată.

Dar pot să fac un prim lucru care poate transforma munca mea, poate pe cineva din apropiere și, prin contagiune, încet încet, grupul din care fac parte și, daca am noroc, societatea. Pot să-mi iau parteneri în toate proiectele mele. Oameni interesați de aceleași lucruri, dar cu perspective diferite, pe care să-i întreb, să-i ascult, de la care să învăț, care să învețe de la mine, oameni care să mă sprijine, pe care să îi sprijin, cu care să construiesc împreună. Pot să încerc ca, acolo unde cred că știu cel mai bine, să încep prin a pune întrebări altora, pentru că acolo unde există perspective diferite, există soluții diferite, și ce știu eu nu e suficient. Pot începe prin a asculta mai mult decât vorbesc, prin a auzi și alte păreri și a accepta alte perspective. Pot să încerc să nu mai lucrez singură, pot să încep să schimb lumea prin a mă schimba pe mine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s